Investitorii ignora Parcul Industrial Jibou

Investitorii ignora Parcul Industrial Jibou Criza economica se prelungeste de la an la an la Jibou, unde Parcul Industrial deschis cu sapte ani in urma pare sa fie tot mai ocolit de investitori. De la opt firme care erau interesate de locatia respectiva in primii ani dupa deschidere, treptat numarul lor s-a redus constant, dupa ce cu trei societati au fost reziliate contractele de catre administratia locala, iar in ultimii doi ani au mai renuntat doua. Cu un singur investitor nou aparut anul trecut, in prezent, in Parcul Industrial de pe Dealul Ciglentirului doar patru agenti economici au in concesiune terenuri.

In 2005, deschiderea Parcului Industrial din Jibou a insemnat o raza de speranta pentru localnici si pentru mediul economic local, care sperau ca investitorii sa soseasca in zona si sa isi aduca afacerile pe malul Somesului, crescand calitatea traiului in orasul salajean. La inceput, lucrurile au mers destul de bine, iar Primaria Jibou a reusit sa concesioneze majoritatea parcelelor. Criza economica inceputa in 2009 a dat peste cap, insa, planurile administratiei locale si nici terenurile din Parcul Industrial, nici facilitatile fiscale oferite investitorilor nu au reusit sa ii aduca pe acestia la Jibou.

Anul 2008 s-a lasat cu evacuari

Mai mult, in 2008, doua din cele opt firme care au concesionat teren in Parcul Industrial Jibou au fost evacuate de autoritatile locale, din cauza ca nu au respectat prevederile mentionate in contractul pe care il aveau incheiat cu acestea. Cele doua firme au fost International VDS si SC Pelrum SRL – care nu au achitat redeventa datorata la bugetul local, nu au depus nici proiecte pentru autorizare si nu au inceput investitiile pe suprafetele concesionate in termen de un an de la semnarea contractului, in ciuda faptului ca administratia locala le-a trimis in repetate randuri somatii de plata si titluri executorii. Potrivit evidentelor Primariei Jibou, International VDS avea de achitat, pentru cei 28.000 de metri patrati de teren, suma de 53.000 de lei, insemnand redeventa de 0,5 euro/mp/an si penalitatile de intarziere. SC Pelrum SRL trebuia sa plateasca pentru 6.339 de metri patrati, 13.400 de lei, reprezentand tot taxe si penalitati. Ca urmare a neregulilor anterior mentionate, cele doua societati au fost evacuate din Parcul Industrial, iar parcelele lor au devenit libere.

Tot in 2009, autoritatile locale din Jibou au reziliat contractul cu o alta firma care nu a respectat prevederile din contract. In acest caz, a fost vorba de o suprafata de teren de 15.000 de metri patrati, care a fost scoasa din nou la licitatie.

De altfel, anul 2009 a fost unul greu din punct de vedere economic si, in ciuda facilitatilor fiscale oferite de administratia locala, o singura firma s-a aratat interesata de Parcul Industrial, concesionand, insa, o suprafata mica, de 6.000 de metri patrati, in vederea amenajarii unei hale de confectii (productie de cravate, n.r.). Acest investitor a fost SC Virgano SRL, firma cu capital italian care activeaza in domeniul confectiilor care nu a ramas, insa, mult timp la Jibou, dupa ce criza i-a pus bete in roate.

La licitatia publica din 2009, alaturi de producatorul de cravate au participat si doua firme din Jibou – SC Regina SRL (firma de confectii) si SC Alex Prod Com SRL Jibou (un producator de hartie igienica), insa ulterior, niciunul din acesti agenti economici nu au revenit si nu si-au mai exprimat intentia de a concesiona parcele pe Dealul Ciglentirului.

Criza s-a accentuat in ultimii doi ani

In 2010-2011, criza a continuat sa ii tina la distanta pe investitori de Parcul Industrial Jibou, iar cei care erau acolo deja s-au imputinat si mai mult. Astfel, SC Comatex SA si SC Baupav Construct SRL au renuntat la terenurile pe care le aveau concesionate, iar in locul lor a aparut SC Roca SRL, firma belgiana cu activitate in domeniul tamplariei, ne-a declarat viceprimarul orasului Jibou, Paul Sarkozi. Cu doua firme plecate si un investitor nou, bilantul este mai mult negru, decat alb.

Potrivit viceprimarului, in prezent, in Parcul Industrial se afla SC Grovinest SRL Bucuresti (producator mobilier pentru spitale, ocupa 5 hectare de teren), SC Arc Grup SRL Jibou (prelucrarea metalelor, ocupa un hectar), SC Verbelco SRL si SC Roca SRL.

Facilitati fiscale

Parcul Industrial Jibou a fost dat in folosinta in anul 2005, investitia pentru amenajarea lui fiind de 1,67 milioane de euro. Din aceasta suma, 1.6 milioane de euro au fost fonduri PHARE si fonduri de la bugetul de stat, restul de 79.000 de euro reprezentand contributia Consiliului Local. Din suprafata totala de 22 de hectare de teren, Primaria Jibou a scos pentru concesionare 18 hectare. Firmele care vor sa concesioneze parcele in Parc sunt obligate sa aiba ca obiect de activitate industrii nepoluante, facilitatile oferite de Primaria Jibou investitorilor fiind regasite in scutiri de la plata impozitului pe teren si pe cladiri.

Leave a Comment